Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Prezentacija projekta – Primjena blockchain rješenja u turističkoj industriji

Prezentacija projekta – Primjena blockchain rješenja u turističkoj industriji

U okviru emisije “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG, 26.03.2021, prezentovan je projekat “Primjena blockchain rješenja u turističkoj industriji”, jedan od 13 projekata iz IPA Kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje.

Projekat predstavlja integrisanu akciju sa više zainteresovanih strana koja odgovara na potrebu pronalaženja održivih rješenja i temeljne saradnje naučne zajednice i poslovnog sektora u Crnoj Gori, doprinoseći pametnom i održivom rastu.

Osnovni koncept samog projekta jeste da se kroz rad multisektorskog tima razvije određeni broj naučnih radova iz kojih će proisteći niz preporuka koje bi mogle da pomognu u razumijevanju blockchain tehnologije, ali i regulisanju digitalne svojine i crypto assets. Drugi dio programa je vezan za testiranje kompletnog modela, stablecoin u oblasti turizma.

Primjena blockchain tehnologije u pružanju servisa, pogotovo u oblasti turizma, od posebnog je interesovanja projektnom timu. Sa ciljem da turističke usluge dobiju dodatnu afirmaciju kroz novi koncept turističke ponude u Crnoj Gori, ova platforma će dati mogućnost za testiranje novog načina digitalnog plaćanja, kako bi šira zajednica vidjela benefite ovog procesa.

U želji da što veći broj istraživača pruži svoj doprinos u oblasti inovacija i istraživanja, kroz radni i stručni angažman u privrednom i akademskom sektoru, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja i Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori, u okviru IPA Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, realizovalo Poziv za IPA Kolaborativnu grant šemu za inovativne projektne ideje.

Za bespovratno finansiranje kroz grant sredstva EU odobreno je 13 projekata u ukupnom iznosu od 952.669,46€

 

Pogledajte video prilog sa gostovanja: