Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Informacija o održanom Drugom sastanku Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“

Informacija o održanom Drugom sastanku Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“

Drugi sastanak Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“, održan 10. juna putem Zoom aplikacije, imao je za cilj prezentaciju Trećeg šestomjesečnog izvještaja o napretku koji obuhvata projektne aktivnosti realizovane u periodu od septembra 2020. godine do kraja februara 2021. godine.

Dnevni red sastanka bili su razmatranje toka implementacije i izvještaja o napretku i razmatranje plana rada za naredni period. Predstavljena su ključna postignuća projekta:

  • Razvijen Crnogorski okvirni program kvalifikacija, kroz participativni proces, uz učešće 50 eksperata iz crnogorskih obrazovnih ustanova i agencija i više od 2000 predstavnika iz škola.
  • Izrađeni su Priručnik za nastavnike za implementaciju okvira ključnih kompetencija i moduli za inicijalno obrazovanje nastavnika.
  • Obučeno više od 1700 nastavnika i 350 članova školskog odbora za integraciju ključnih kompetencija u nastavu i učenje.
  • Kroz obuke ojačani ljudski kapaciteti za sprovođenje nacionalnih i međunarodnih testiranja i istraživanja i izrađeno 50 zadataka po ugledu na PISA testove.

Uprkos ograničenjima nametnutim pandemijom COVID-19, projekat je ostvario značajne rezultate tokom dosadašnje implementacije, kako su zaključili predstavnici ugovaračkog tijela i korisničkih ustanova na sastanku.

Ovaj IPA projekat se sprovodi u okviru Zajedničkog EU i MNE programa za obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, u ukupnoj vrijednosti od  915.886,70 EUR, i trajaće do decembra 2021. godine.