Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Konferencija i info dan projekta „Jačanje lokalnog tržišta rada u opštini Danilovgrad“

Konferencija i info dan projekta „Jačanje lokalnog tržišta rada u opštini Danilovgrad“

Konferencija projekta  „Jačanje lokalnog tržišta rada u opštini Danilovgrad“ (EMPLOYED – EMPowerment of LOcal emploYmEnt in Danilovgrad – Jačanje lokalnog tržišta rada u opštini Danilovgrad)  koji sprovodi opština Danilovgrad, održana je 15. marta 2022. godini u hotelu „Zeta“ u Danilovgradu.

Menadžer za projekte u opštini Danilovgrad, Darko Mrvaljević, je u svom uvodnom izlaganju detaljnije informisao o navedenom projektu,  pojašnjavajući da je ukupan budžet projekta veći od 275 hiljada eura, od čega je iznos bespovratnih sredstava obezbijeđen od Evropske unije iznad 255 hiljada eura, dok je ostatak kofinansiran od Opštine Danilovgrad, da je projektom planirana obuka na radnom mjestu za najmanje 50 nezaposlenih i zapošljavanje minimum 25 dugoročno nezaposlenih lica u opštini Danilovgrad. Pored obuke na radnom mjestu i zapošljavanja, biće organizovane i dodatne obuke za odabrane kandidate u više oblasti – u oblasti poslovne komunikacije, računarske pismenosti i procjene zapošljivosti, čime želimo dodatno da osposobimo nezaposlene kako bi zavrijedili povjerenje poslodavaca – rekao je Mrvaljević. Dalje, Mrvaljević je informisa da je ukupan iznos sredstava koje će se regrantirati  ovim pozivom je 187 500 eura, a poslodavci se mogu prijaviti za grant u iznosu od 7,5 hiljada do 37,5 hiljada eura.

Predsjednica opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević kazala je da u toj lokalnoj samoupravi u kontinuitetu unapređuju poslovni ambijent, kao osnov za privlačenje stranih i jačanje domaćih investicija i informisala da će, kroz Programe Evropske unije i druge dostupne fondove, opština Danilovgrad nastaviti da unapređuje poslovni ambijent, ali i stvara konkretne šanse za novo zapošljavanje. S tim u vezi očekuje se početak implementacije još tri međunarodno podržana projekta ukupne vrijednosti preko jedan milion eura.

Predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Ljulje Dušaj, upoznala je prisutne o izvoru finansiranja projekta EMPLOYED. Naime, projekat je dobio mogućnost finansiranja kroz Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori“, u okviru kojeg je dodijeljeno 9 grant ugovora u ukupnoj vrijednosti oko 2,8 miliona eura. Dalje, podsjetila je da je Poziv dio Programa EU I CG  za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji je vrijedan 18 miliona eura i od kojih je opredijeljeno oko 8,7 milona eura za unaprijeđenje tržišta rada i povećanja zapošljivosti ali informisala i o budućim aktivnostima u okviru Akcionog dokumenta „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – obrazovanje, zapošljavanje i socijalna inkluzija 2020“, koji je vrijedan oko 7,7 miliona eura i od čega je za podršku za oblast tržišta rada i socijalne politike  izdvojeno oko 6,5 miliona eura.

Nakon konferencije povodom predstavljanja projekta, uslijedio je Info dan u okviru kojeg su privredna društva zainteresovana za učešće na javnom konkursu i dugoročno nezaposlena lica sa evidencije Biroa rada Danilovgrad bili u prilici da se povežu u cilju predstavljanja mogućnosti i prilika koje nude za zapošljavanje.

Projekat EMPLOYED je ukupno vrijedan 275.478,00 eur i trajaće 12 mjeseci.