Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Realizovan četvrti set radionica za izradu lokalnih strategija zapošljavanja u 21 crnogorskoj opštini

Realizovan četvrti set radionica za izradu lokalnih strategija zapošljavanja u 21 crnogorskoj opštini

Lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ) osnovana u okviru EU SOPEES projekta »Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje« ušla su finalnu fazu izrade lokalnih strategija zapošljavanja, realizacijom posljednjih u nizu radionica u  21 opštini u Crnoj Gori.

Krajem protekle i početkom tekuće godine realizovan je četvrti set radionica  u svim projektom obuhvaćenim opštinama: dvanaest radionica je organizovano  na klasičan način, i to posjetom tima tehničke pomoći opštinama Tuzi, Šavnik, Danilovgrad, Gusinje, Rožaje, Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Kotor, Herceg Novi i Žabljak. Preostalih devet radionica je  organizovano putem  online platforme, za opštine Pljevlja, Mojkovac, Cetinje, Ulcinj, Kolašin, Bar, Tivat, Podgorica i Petnjica.  Uprkos ograničenjima prouzrokovanim zdravstvenom situacijom u zemlji, ovim događajima prisustvovalo je ukupno 103 predstavnika lokalnih partnerskih grupa za zapošljavanje iz svih projektom obuhvaćenih opština.

     

                        Radionica sa LPZ Rožaje                                                                         Radionica sa LPZ Gusinje

Četvrta, radionica bila je posvećena  finalnoj formulaciji vizije opština u pogledu zapošljavanja i razvoja radne snage, zatim definisanju strateških i operativnih ciljeva i pokazatelja uspjeha za  lokalne strategije i akcione planove zapošljavanja.

Učesnici  su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa konceptom i suštinskim socio-ekonomskim funkcijama aktivne politike tržišta rada, kao što su: kreiranje radnih mjesta, pravičnost odnosno podrška zapošljavanju  lica koje su u nepovoljnoj situaciji na tržištu rada, zatim doprinos smanjenju siromaštva i sigurnost u promjenama. Takođe je razmatran uticaj razvoja modernih tehnologija na rastuću potražnju za novim znanjima i vještinama, ali i mogućnosti za ublažavanje uticaja krize prouzrokovane pandemijom COVID-19.

Online radionica sa LPZ Mojkovac

Tokom radionice su predstavljene uobičajene mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i njihova primjena na lokalnom nivou. Predstavnici partnerskih grupa su se složili da je u budućem periodu potrebno povećati broj uključenih nezaposlenih lica  – korisnika mjera, a takođe da je potrebno sve više ulagati i u jačanje vještina i znanja ekonomski aktivnog stanovništva, kako bi bilo spremno da odgovori na dinamične promjene na tržištu rada.

     

                   Radionica sa LPZ Danilovgrad                                                 Radionica sa LPZ Kotor

Na kraju, učesnici su na osnovu rezultata rada svih realizovanih radionica definisali ključne elemente za Lokalne akcione planove zapošljavanja: mjere za postizanje dogovorenih ciljeva, ciljne grupe koje će biti njima obuhvaćene  i planirani period realizacije.

Članovi lokalnih partnerskih grupa iskazali su veliko zadovoljstvo kvalitetom organizovane radionice i drugih oblika tehničke podrške koju su dobili tokom izrade strateških dokumenata. Naročito im se dopala metodologija rada, zajedničko definisanje problema i adekvatnih mjera u skladu sa situacijom u lokalnoj zajednici, a posebno su izrazili zahvalnost za obilje podataka o stanju na teritoriji svojih opština, koji ranije nisu bili dostupni ili stavljeni na sistematizovan način u funkciju razvoja lokalnih politika.

Online radionica sa LPZ Podgorica

Do sada je završeno 21 strategija zapošljavanja i 18 lokalnih godišnjih akcionih planova zapošljavanja. Usvojeno je šest lokalnih strategija zapošljavanja i akcionih planova, 12 je trenutno u postupku javne rasprave ili čekaju na usvajanje na sjednicama opštinskih skupština. U narednih mjesec dana očekuje se finalizacija dokumenata i u preostalim opštinama.

Online radionica sa LPZ Ulcinj