Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  ZZZ objavio treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz fondova EU

ZZZ objavio treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz fondova EU

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas, 16. aprila, treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od tri do 7.5 hiljada eura, iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za treći Javni poziv je 1.181.000,00 Eura, čime se omogućava otvaranje oko 160 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća. To je saopšteno je na konferenciji za medije koju je Zavod organizovao u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina-Božović kazala je da kada je u pitanju podrška namjenjena sektoru zapošljavanja i tržišta rada, kroz ovaj Program je za različite aktivnosti u svrhu povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura.

„Od tog iznosa 3,5 miliona eura izdvojeno je za podršku samozapošljavanju. Oko 1,6 miliona eura smo izdvojili za podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica u deficitarnim zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika RE populacije“ – navela je Lipovina-Božović.

Kazala je da je 2,7 miliona eura planirano za dodjelu bespovratnih (grantova) za podršku zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori. Dodatno, u cilju jačanja kapaciteta aktera na lokalnom nivou, izdvojeno je oko 470.000 eura za uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

“Očekivani rezultati su jačanje inkluzije i zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih lica, s posebnim naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i lica s invaliditetom, podržavanjem života u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje”, naglasila je Lipovina-Božović.

Ovom prilikom ona je istakla da je planiran i nastavak ovih aktivnosti i nadgradnju očekivanih i postojećih rezultata, kroz realizaciju novog Akcionog dokumenta „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija 2020“, koji se, takođe, finansira iz budžeta IPA 2020 (vrijedan oko 7,7 miliona eura).

Državna sekretarka se posebno osvrnula na značaj adekvatne selekcije korisnika grantova, kao i na dodatni monitoring i evaluaciju učinaka ovog, ali i prethodna dva poziva, u cilju obezbjeđivanja dugoročne održivosti. U tom smislu, istakla je da će Zavod za zapošljavanje imati i posebnu obavezu praćenja i izvještavanja. Na kraju izlaganja Lipovina-Božović je apelovala na sve zainteresovane da se, u što većem broju, prijave na poziv.

Pomoćnica direktora ZZZCG u Sektoru za isplatu iz oblasti zapošljavanja Svetlana Krgović kazala je da će javni poziv, koji ima konkretan cilj da podigne svijest o preduzetništvu i pruži pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća, biti otvoren do 31. maja u 15 časova.

-Pravo da se prijavi, u ovom pozivu, ima svako nezaposleno lica koje je na evidenciji Zavoda, najmanje četiri mjeseca, na današnji dan. I u trećem pozivu prioritetne ciljne grupe ostaju iste, a to su: mladi, žene i dugotrajno nezaposlene. Podsjetiću, korisnicima će u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora, biti uplaćen iznos od 80% sredstava. Sa druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva namjenski utroši. Novoosnovana preduzeća moraju postojati minimum 12 mjeseci na tržištu – objasnila je Krgović i posebno naglasila da će i ovaj poziv biti sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju.

-Zavod, inače prva institucija kojoj je dodijeljen direktni grant iz EU, i u prva dva poziva  sredstva je dodijelio samo projektnim prijavama sa najboljim rezultatom, koje su ocjenjene na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Ovom prilikom ću napomenuti  da je do sada, u okviru prvog i drugog Javnog poziva sklopljeno 308 ugovora, odnosno osnovano 308 novih preduzeća. Zato i ovu priliku koristim da pozovem sve, koji do sada nijesu pokušali da se otisnu u preduzetničke vode, da ne propuste ovu šansu i da apliciraju za treći Javni poziv grantova za samozapošljavanje. Otvaranje novih radnih mjesta, na ovaj način, doprinosi smanjenju nezaposlenosti posebno u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti. Kroz novouspostavljene biznise korisnici obezbjeđuju egzistenciju, kako sebi tako i članovima porodice, kao i bolje uslove života –poručila je Krgović, iskazujući posebnu zahvalnost Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji na saradnji tokom realizacije projekta.

Treći javni poziv za dodjelu besprovratnih sredstava za samozapošljavanje objavljuje se u okviru projekta „Program grantova za samozapošljavanje“, vrijednog 3,5 miliona eura, koji je dio 18 miliona vrijednog Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu (SOPEES) a koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU (IPA II). Ugovaračka institucija Projekta je Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći, kofinansiraju ga Evropska unija i Vlada Crne Gore a Zavod je odgovoran za njegovu implementaciju u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja i Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori.