Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori – Dodatna pojašnjenja

Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori – Dodatna pojašnjenja

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo finansija, Direktorat za ugovaranje sredstava EU pomoći uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori raspisali su Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru kojeg će se pružiti podrška poslodavcima u manje razvijenim crnogorskim opštinama sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta i povećanja zapošljivosti.

U toku prethodnog perioda, održana je online informativna radionica, na kojoj su relevantne informacije i pojašnjenja u vezi sa ovim pozivom dali predstavnici Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, predstavnici Direktorata za ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija, kao i ekspertica Aleksandra Čalošević koja je angažovana na projektu tehničke podrške.

Poziv ima za cilj da pruži podršku poslodavcima, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru u manje razvijenim regionima i oblastima u Crnoj Gori, i to u Danilovgradu, Nikšiću, Cetinju, Žabljaku, Ulcinju, Plužinama, Pljevljima, Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu, Gusinje, Andrijevici, Petnjica, kroz otvaranje novih radnih mjesta i podršku u razvoju vještina u skladu sa sopstvenim potrebama.

Ciljna grupa ovog poziva su poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru, dok su krajnji korisnici nezaposlena lica u pomenutim područjima. Raspoloživa sredstva ovog poziva su 2,7 miliona eura, dok iznos granta može biti minimalno 180 hiljada eura, maksimalno 550 hiljada eura. Krajnji cilj poziva je kreiranje najmanje 200 novih radnih mjesta kod poslodavaca u manje razvijenim opštinama.

Poziv je dio Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu politiku (EESP). 

Krajnji rok za dostavljanje prijedloga projekata je 3. decembar 2020. godine.