Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Projekat »Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje«

Projekat »Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje«

Lokalna partnerstva za zapošljavanje nastavljaju sa izradom strategija zapošljavanja

Lokalna partnerstva za zapošljavanje (LPZ) osnovana u okviru EU SOPEES projekta »Dalji razvoj lokalnih inicijativa za zapošljavanje« u 21 opštini u Crnoj Gori nastavljaju sa aktivnostima izrade lokalnih strategija zapošljavanja. Tim tehničke pomoći organizovao je u septembru 2020. godine treći set radionica. Tokom te radionice učesnici su razgovarali  o izazovima u pogledu socijalne isključenosti i siromaštva o opštini i definisali grupe u nepovoljnom položaju na lokalnom tržištu rada,  a takođe već započeli sa dijelom koji se odnosi na strateško planiranje. Identifikovani su ključni problemi lokalnih tržišta rada, oblikovane vizije opština u pogledu tržišta rada i pripremljen prvi nacrt ciljeva strategije.

Ukupno je bilo održano 16 radionica sa partnerstvima za zapošljavanje iz 18 opština. Na klasičan način radionice su održane sa LPZ-ova opština: Tuzi, Kolašin, Petnjica, Ulcinj, Mojkovac, Žabljak, Šavnik, Pljevlja, Cetinje, Danilovgrad, Bar, Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Kotor.

 

Radionica sa LPZ Podgorica                                              Radionica sa LPZ Šavnik i LPZ Žabljak

 

Zbog velikog broja zaraženih u opštinama  Bijelo Polje, Gusinje i Plav radionica je bila održana online.

Radionica sa LPZ Bijelo Polje

 

Na trećoj radionici učestvovalo je ukupno 93 članova iz 18 partnerskih grupa.  Ključni razlog za manje prisustvo radionici je aktuelna epidemiološka situacija u pojedinim opštinama, kao i nemogućnost učestvovanja zbog službenih obaveza.

Za preostala tri LPZ-a, iz opština  Rožaje,  Berane i Andrijevica 3. radionica će biti održana zajedno sa 4. radionicom u novembru. Naime, ustanovljeno je da online radionica nije optimalno rješenje, zbog objektivnih ograničenja u pogledu pristupa online platformi za mnoge učesnike tih LPZ.

Obuku članova LPZ za izradu, upravljanje i sprovođenje projekata finansiranih od strane EU

Projektni tim je u septembru takođe organizovao obuku za izradu, upravljanje i sprovođenje projekata finansiranih od strane EU za predstavnike institucija uključenih u lokalna partnerstva za zapošljavanje opština Žabljak, Šavnik, Pljevlja, Petnjica, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Tuzi, Ulcinj, Bar i Kotor. Trenutno se u Beranama održava obuka za predstavnike LPZ-ova iz Andrijevice, Plava, Berana, Bijelog Polja i Rožaja.

 

  

Učesnici obuke u Kolašinu                          Učesnici obuke u Podgorici                       Učesnici obuke u Baru

 

Zbog poštovanja mjera za sprječavanje širenja kovid19,   obuka je održana za manji broj učesnika, tako da je ukupno nova znanja steklo nešto više od  50 učesnika.