Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Raspisani pozivi za bespovratna sredstva u oblastima zapošljavanja i socijalne zaštite

Raspisani pozivi za bespovratna sredstva u oblastima zapošljavanja i socijalne zaštite

Današnja konferencija organizovana je povodom otvaranja dva poziva za dodjelu bespovratnih sredstava pomoći EU iz sredstava pretpristupne pomoći (IPA), i to:
1. „Podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica za deficitarna zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika romske i egipćanske populacije” koja za cilj ima povećanje zapošljivosti nezaposlenih lica kroz sticanje ključnih znanja, vještina i kompetencija za prepoznata deficitarna zanimanja u Crnoj Gori. Vrijednosti bespovratnih sredstava je 1,6 miliona eura, poziv je otvoren 1. marta 2019. godine i biće zatvoren 15. aprila o.g.
2. „Dalji razvoj i kvalitetno pružanje usluga socijalne i dječje zaštite u zajednici na lokalnom nivou“ u cilju razvijanja i pružanja usluga socijalne i dječje zaštite koje su u skladu sa lokalnim planovima za socijalnu inkluziju, standardima kvaliteta, planovima za deinstitucionalizaciju i nacionalnim prioritetima. Vrijednosti bespovratnih sredstava iznosi oko 3 miliona eura, poziv je otvoren 5. marta i biće zatvoren 19. aprila o.g.
Konferencija je bila prilika da se predstavi Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, čija ukupna vrijednost iznosi 18 miliona eura, od čega je nacionalni doprinos 2,7 miliona eura.
Program ima multisektorski pristup i obuhvata sektore tržišta rada i zapošljavanje, obrazovanje, nauku i istraživanje, ljudska i manjinska prava i sektor socijalne zaštite. Program predstavlja nastavak Programa „Razvoj ljudskih resursa“ i doprinjeće daljem unapređenje administrativnih kapaciteta državnih službenika, kao i korsnika podrške za korišćenje sredstava koja će biti nakon pristupanja EU biti dostupna kroz Evropski socijalni fond (ESF). Ministarstvo rada i socijalnog staranja je kordinator aktivnosti za ovaj Program, a pored njega učestvuju i: Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a za finansijsku realizaciju je zaduženo Ministarstvo finansija (CFCU).
U oblasti zapošljavanja i tržišta rada, kroz Program je za različite aktivnosti u cilju povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura. Za sistem socijalne i dječje zaštite i manjinske grupe oko 4,1 miliona eura, za oblast obrazovanja, istraživanja i inovacija oko 4,3 miliona eura.
Pored pomenuta dva poziva o kojima danas obavještavamo javnost, u narednom periodu biće objavljen pozivi:
  • za podršku samozapošljavanju za šta je opredjeljeno 3,5 miliona eura;
  • za podršku zapošljavanju u sjevernom dijelu Crne Gore, u iznosu od 2, 7 miliona eura
  • Ministarstva za ljudska i manjinska prava je takođe u pripremi poziva za dodjelu bespovratnih sredstva.
O svim pozivima, javnost će biti blagovremeno obavještena.
Ministarstva prosvjete sprovodi aktivnosti na realizaciji obaveza iz ovog Programa, dok je Ministarstva nauke već objavilo poziv za dodjelu bespovratnih sredstava.
Tokom Konferencije, predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, odnosno gospođa Plamena Halacheva je naglasila da je ovaj Program svijetao primjer saradnje Crne Gore i Evropske unije na unaprijeđenju životnog standarda crnogorskih građana. U tom pravcu, kako je istakla, istraživanja i inovacije su na samom vrhu političke i ekonomske agende Crne Gore i Evropske unije što su svojevrsni stimulansi “pametnog rasta”. Takođe, istakla je da smo poslednjih godina svjedoci značajnog napretka i uspješnih rezultata u Crnoj Gori, ali i da postoji značajan prostor za unapređenja, posebno po pitanjima nejednakosti i nezapošljivosti, što su ujedno dva značajna izazova i u zemljama Evropske unije, posebno za mlade ljude. Objavljeni pozivi za dodjelu bespovratne pomoći, u oblasti nauke i inovacija, tržišta rada i zapošljavanja, kao i socijalnih usluga u cilju njihove održivosti I decentralizacije, otvaraju višestruke mogućnosti za njihove buduće korisnike, što vodi krajnjem, željenom cilju, da se smanji rizik od socijalne marginalizacije i siromaštva kako bi kroz zajedničke napore Crna Gora postala bolje mjesto za život i rad.
Ministarstvo rada i socijalnog staranja izražava zahvalnost prema evropskim partnerima, predstavnicima Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori na sveukupnoj podršci u realizaciji ovog Programa koja će značiti mogućnost otvaranja novih radnih mjesta u Crnoj Gori i snaženje ekonomskog elementa cijele države.
Video snimak sa konferencije možete pogledati na sledećem linku http://www.mrs.gov.me/multimedija/video