Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Održan Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem u Crnoj Gori (IPA II)

Održan Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem u Crnoj Gori (IPA II)

Danas je u Ministarstvu prosvjete održan Prvi sastanak Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem u Crnoj Gori“. Na sastanku je prezentovan i usvojen Početni izvještaj sa pregledom aktivnosti i planom rada za predstojeći dvogodišnji period.

Predsjedavajuća sastankom, gđa Arijana Nikolić Vučinić,  istakla je ovom prilikom značaj projekta u pogledu njegove sveobuhvatnosti i benefita za sve interesne grupe, te značaj i ključne funkcije Upravnog odbora i projektnog tima formiranih u cilju praćenja implementacije i koordinacije projektnih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ključnih institucija uključenih u implementaciju i monitoring aktivnosti – Kancelarije nacionalnog IPA koordinatora i Ministarstva finansija (kao ugovaračkog tijela), Delegacije EU u Podgorici (u svojstvu posmatrača), kao i predstavnici korisničkih ustanova – Ministarstva prosvjete, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra, Prirodno-matematičkog fakulteta UCG, Filozofskog fakulteta UCG, Filološkog fakulteta UCG i Agencije za kontrolu i utvrđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju.

Projekat se realizuje u okviru Zajedničkog programa EU i CG za obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, kao dio Akcije 2 za unapređenje sistema obrazovanja i Aktivnosti 2.1 za Unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz ključne kompetencije i utvrđivanje kvaliteta, sa posebnim fokusom na discipline STEM.  Trajanje projekta je dvije godine, dok je  ukupna vrijednost projekta  939.779,70 €.

Prezentaciju izvještaja i aktivnosti je održao gdin Boris Ćurković, tim lider i ključni ekspert za ključne kometencije,  ispred ugovarača (EPRD Poljska). Cilj je unapređenje kvaliteta obrazovanja kroz razvoj okvira ključnih kompetencija, unapređenje inicijalne obuke nastavnika (ION) i kontinuiranog profesionalnog razvoja nastavnika (KPRN), kao i utvrđivanje kvaliteta na nivoima osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, dok je posebni fokus na disciplinama u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM).

Projekat nastoji da identifikuje sadašnje potrebe i izazove u oblasti ključnih kompetencija,  posebno STEM kompetencija, te utvrđivanje kvaliteta, objedinjujući sve kompetencije i nadovezujući se na postojeće aktivnosti i već ostvarene rezultate ključnih institucija, a imajući u vidu buduće izazove, kao što je sve veća potreba za razvojem disciplina STEM i sticanjem ključnih kompetencija, ključnih za uspješno praćenje koraka sa tokovima i tehnologijama savremenog doba.

Upravni odbor projekta je formiran u cilju praćenja implementacije ugovora i napretka realizacije, aktivnosti izvještavanja, predlaganja i diskusije o tekućim projektnim aktivnostima i izazovima, i drugim pitanjima koja proizilaze iz sprovođenja ugovora.