Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Održana obuka Pravci promjena u programima socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori

Održana obuka Pravci promjena u programima socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori

U okviru projekta Jačanje kapaciteta sistema socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, koji se finansira iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć Evropske unije, u okviru Programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, 27. oktobra 2021.g. u Podgorici je održana obuka Pravci promjena u programima socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori – integrativni pristup u socijalnoj zaštiti: pogled iz EU.

Obuka se zasniva na istoimenom dokumentu, koji je u okviru projekta pripremljen za potrebe Ministarstva finansija i socijalnog staranja, sa ciljem da se identifikuju konkretne opcije za unapređenje usluga socijalne i dečije zaštite i novčanih davanja za siromašne u toku naredne tri godine. Dodatno je uključeno i razmatranje koncepta Evropske unije Garancije za djecu (koji je Savjet Evropske unije usvojio sredinom 2021. godine), uz posebno navođenje moguće uloge MFSS za svaki poseban aspekt ove politike.

Ukupno 18 učesnika je prisustvovalo obuci – predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu i Ministarstva ekonomskog razvoja.

Obuku je vodila Gordana Matković, Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, Beograd.