Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Održani sastanci Projektnog tima i Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem CG“

Održani sastanci Projektnog tima i Upravnog odbora projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem CG“

Šesti sastanak Projektnog tima IPA projekta „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem CG“ održan je u četvrtak, 4. novembra, u Hotelu „Hilton“ u Podgorici. Ovom, poslednjem sastanku su prisustvovali predstavnici korisničkih ustanova i eksperti angažovani na projektu u cilju rasprave o dosadašnjoj implementaciji i formulisanja finalnih preporuka za aktivnosti nakon završetka projekta.

U petak, 5. novembra, održan je treći sastanak Upravnog odbora projekta, na kojem je predstavljen Četvrti šestomjesečni izvještaj o napretku za period  mart –avgust 2021. godine, i plan rada za naredni izvještajni perod.  Cilj sastanka bio je da se stekne uvid u tok i dinamiku implementacije projektnih aktivnosti i u do sada ostvarene rezultate, uz raspravu o predstojećim, preostalim aktivnostima Projekta,  prije njegovog završetka.

Cilj projekta je da kroz izradu i implementaciju okvira ključnih kompetencija – unaprijedi kvalitet osnovnog i srednjeg obrazovanja, i pruži podršku inicijalnom obrazovanju nastavnika (ION) i njihovom kontinuiranom profesionalnom usavršavanju (KPR), kao i osiguranju kvaliteta u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

Projekat „Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“ se sprovodi u okviru Akcije 2 zajedničkog EU i CG Programa za obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, u ukupnom trajanju od 28 mjeseci. Datum završetka projekta je 31. decembar 2021. godine. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 915,886.70 €.

Da podsjetimo, sprovođenje zajedničkog Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu je otpočelo u julu 2018. godine, kada je potpisan Finansijski sporazum, i trajaće do 31. decembra 2022. godine. Njegova ukupna vrijednost iznosi oko 18 miliona eura. Evropska unija učestvuje sa 85% sredstava ili 15,3 miliona, dok Crna Gora za njegovu realizaciju izdvaja 15% sredstava, odnosno oko 2,7 miliona eura.