Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Otvoren Dnevni boravak za starija lica u opštini Bar

Otvoren Dnevni boravak za starija lica u opštini Bar

Dana 30. oktobra 2021. godine zvanično je otvoren Dnevni boravak za starija lica u opštini Bar u prostorijama Caritasa barske nadbiskupije na biskupadi.

Svečanost je otvorena pozdravnim govorom predsjednik Caritasa Barske nadbiskupije mons. Rrok Gjonlleshaja, nadbiskupa barskog, koji je ovom prilikom istakao zadovoljstvo povodom licenciranja Dnevnog borovka koji je na ovaj način postao dio sistemske brige o starijim osobama u domenu socijalne zaštite. On je takođe naglasio da se ova svečanost realizuje i u povodu obilježavanja 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba, kao značajnog datuma za starije osobe širom svijeta.

                   

Ispred Ministarstva ekonomskog razvoja prisutne je pozdravila Ljulje Dušaj koja je istakla značaj projekta u pogledu osnaživanja starijih, kao jedne od ranjivijih grupa u društvu, za život u zajednici kao i informisala prisutne o prioritetima Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava kroz koji je projekat ugovoren, značaju Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu kojim je obuhvaćen pomenuti Poziv i o budućim planiranim sredstvima za unapređenje socijalne inkluzije marginalizovanih i ranjivih grupa u društvu.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević je istakao da je projektnom timu Caritasa barske nadbiskupije I opštine Bar bilo teško osigurati uspješnu implementaciju projekta s obzirom da se projekat počeo sprovoditi u martu 2020. Godine, na samom početku globalne pandemije COVID 19. Dodatno, u cilju obezbjeđivanja održivosti Centra opština Bar će predložiti 25 hiljada eura za nastavak realizacije pružanja usluga Dnevnog centra.

Pored formalnog otvaranja, korisnici Dnevnog boravka kao i prisutni gosti imali su priliku da uživaju u kulturno-umjetničkom programu koji je ovim povodom upriličen.

Projekat „Dnevni boravak za starije osobe u Opštini Bar“ je podržan kroz poziv za dodijelu bespovratnih sredstava “Podrška pružanju usluga socijalne i dječije zaštite”, koji je dio Programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, a koji se finansira od strane Evropske unije i Vlade Crne Gore.

Nosilac projekta je Caritas Barske nadbiskupije, dok je Opština Bar partner. Ukupna vrijednost projekta je 188.428,07 eura, a realizacija projekta je planirana do marta 2022. godine.