Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Popa: Evropska unija pomaže razvoju Bijelog Polja i nastaviće to da radi

Popa: Evropska unija pomaže razvoju Bijelog Polja i nastaviće to da radi

„Posjeta Bijelom Polju je moja peta posjeta ove godine opštinama Sjevera, kao veoma važnom dijelu države. Nastavićemo da radimo s lokalnim zajednicama širom Crne Gore kako bismo pomogli razvoju svih njenih regija,“ saopštila je danas šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa prilikom prve radne posjete opštini Bijelo Polje.

Ona se sastala sa predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i razgovarala o najbitnim pitanjima koji se tiču Bijelog Polja i uloge lokalnih zajednica u procesu evropskih integracija.

„Danas sa zadovoljstvom posjećujem Bijelo Polje, uspješnu zajednicu s velikim razvojnim potencijalom, koju smo podržavali do sada, a želimo tako i da nastavimo“, kazala je Popa.

Kako se navodi u saopštenju EU je od 2008. godine finansijski podržala neke od ključnih infrastrukturnih projekata grada, na primjer kanalizacionu mrežu i gradsku garažu. U te svrhe, EU je Bijelom Polju dodijelila više od 8 miliona eura. Pored toga Bijelo Polje je učestvovalo u 18 prekograničnih projekata vrijednih preko dva miliona eura.

Radna posjeta, kako su dodali bila je fokusirana na više evropskih projekata koji se sprovode u Bijelom Polju.

“Popa je posjetila prvi Telecare servis socijalne zaštite za starije, projekat koristi nove tehnologije kako bi se smanjila potreba za odlazak ljekaru ili u dom za stare. Sprovodi se u okviru Zajedničkog programa EU-CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu inkluziju, vrijednog 18 miliona eura. „Korištenje ICT-a i digitalne transformacije za poboljšanje života ranjivih društvenih grupa upravo je projekat kakav želimo da podržimo,“ naglasila je ambasadorka Popa tokom posjete”, piše u saopštenju.

Takođe kako je saopšteno ona je posjetila novoformirani EU kutak za Sjever, čiji je cilj informisanje građana ove regije o Evropskoj uniji i procesu integracije. Tamo je imala priliku da razgovara sa mladim preduzetnicima sa sjevera i da čuje o njihovim poslovnim uspjesima i izazovima s kojima se suočavaju. U okviru istog projekta Popa je govorila na medijskoj konferenciji u kojoj je apostrofirala značaj lokalnih medija.

“Dio radne posjete bio je obilazak Farme Franca, korisnice IPARD-a. „Kroz IPARD podržavamo kako male poljoprivrednike, tako i veće poljoprivredne proizvođače. Ovo je jedan od većih projekata kada je riječ o govedarskim farmama. Ukupna investicija iznosi više od pola miliona eura, od čega polovinu čini donacija. Ovo je savršena ilustracija toga da IPARD projekti ne koriste samo jednom privrednom subjektu, već cijelom lancu snabdijevanja“, kazala je Popa.