Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Radionica IPA projekta „Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata“

Radionica IPA projekta „Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata“

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i konsultantska firma International Consulting Expertise (ICE) koja realizuje IPA projekat “Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata”, organizovali su 13 i 14. maja 2021. godine finalnu radionicu za grant korisnike iz IPA Kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje. Kako je pomenuti IPA projekat u finalnoj fazi realizacije, ova radionica je imala za cilj da pruži konkretnu podršku grant korisnicima na teme izmjene grant ugovora, pripreme finalnih izvještaja kao i preporuka za unapređenje istih.

Prisutnima se obratio Generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju, g-din Goran Drobnjak. On je istakao značaj projekta i podrške koju je tokom proteklih mjeseci firma ICE konstantno pružala kako grant korisnicima iz Kolaborativne grant šeme za inovativne projektne ideje tako i službenicima u okviru projektne jedinice Ministarstva (Project Implementation Unit – PIU) i to putem radionica, direktnog rada sa korisnicima kao i putem zasebnog help deska.

G-din Drobnjak je iskazao zadovoljstvo saradnjom sa ICE-om, te dosadašnjim rezultatima koje su grant korisnici postigli kroz realizaciju inovativnih ideja iz raznih oblasti. On je takođe iskazao posebnu zahvalnost Delegaciji EU u Podgorici za EU podršku koja je omogućila ovu saradnju a koja je, uz veliki trud i zalaganje svih aktera, uspješno realizovana.

Obuku je u ime ICE tima vodila ekspertica za upravljanje grant projektima g-đa Ivana Staljetović.

Podsjećamo, projekat “Tehnička podrška grant korisnicima u implementaciji projekata” realizuje se kroz IPA Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta korisničkih institucija u dijelu IPA procedura (u skladu sa PRAG procedurama) a u cilju što uspješnije implementacije planiranih projektnih ideja.

Za vrijeme implementacije ovog projekta tehničke pomoći realizovano je ukupno:

  • Radionica/trening sesija: 13
  • Savjetodavnih usluga za PIU putem sastanaka i konsultacija: 17
  • Podrška grant korisnicima putem Online Helpdesk-a (sva pitanja i odgovori objavljeni na web sajtu programa SOPEES – www.eesp.me): 8 formi
  • Podrška na licu mjesta (hands on podrška) grant korisnicima: 52
  • 26 monitoring posjeta kao i dodatnih 13 posjeta grant korisnicima u cilju podrške za što uspješniju pripremu za zvanični proces posjeta na licu mjesta koje će u ime Ugovornog tijela sprovesti Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 127.600 EUR.