Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Započeo projekat „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“

Započeo projekat „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“

Sastankom održanim 01.04.2019. godine u Ministarstvu finansija obilježen je početak projekta „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“ koji će podržati zapošljavanje u Crnoj Gori olakšavajući realizaciju programa za podršku samozapošljavanju za koji su EU i Crna Gora opredjelile sredstva u iznosu od 3,5 miliona eura.

Projekat ima za cilj da doprinese jačanju administrativnih kapaciteta Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) za upravljanje, sprovođenje, praćenje i evaluaciju programa samozapošljavanja u okviru kojeg će se nezaposlenim licima dodjeljivati bespovratna sredstva za započinjanje sopstvenog biznisa.
Na sastanku su pored predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja kao jedne od korisničkih institucija projekta, prisustvovali i predstavnici ZZZCG, kao i predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija.

Projekat „Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada“ će sprovoditi WYG International B.V (WYGI) iz Holandije u konzorcijumu sa WYG Savjetovanje d.o.o (WYGS) iz Hrvatske u naredne dvije godine. Ukupna vrijednost projekta je 241.800,00 eura, od čega EU kroz Instrument pretpristupne podrške (IPA) finansira 85% ovog iznosa, dok Crna Gora učestvuje sa 15%.

Pomenuti projekat, kao i program za podršku samozapošljavanju će biti realizovan u okviru Zajedničkog programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, čija ukupna vrijednost iznosi 18 miliona eura.