Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  Održana završna konferencija projekta “REopen Doors“

Održana završna konferencija projekta “REopen Doors“

Samostalna savjetnica u Odjeljenju za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova, Ljulje Dušaj, učestvovala je 14. juna 2021. godine na završnoj konferenciji projekta  “REopen Doors“, koji sprovodi Glavni grad Podgorica u saradnji sa Edukativnim centrom „Montenesoft”.

Uvodnu riječ je imala zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, koja je istakla da je projekat REOpen Doors imao je za cilj da našim sugrađanima olakša mogućnost zapošljavanja. “Nije samo riječ o njihovom zapošljavanju, već o ukupnoj društvenoj integraciji. Sticanjem novih znanja i vještina koje se traže na tržištu rada, nakon ovog projekta oni imaju puno bolje šanse nego što je to bilo na početku samog projekta”, naglasila je Vujačić i zaključila da je prava vrijednost ovog projekta što su učesnici, ali i kolege iz gradske uprave, stekli nova poznanstva i prijateljstva, kao i to što su polaznici stekli nova znanja, vještine i kompetencije koje će im dalje pomoći na tržištu rada.

U ime Ministarstva ekonomskog razvoja prisutne je pozdravila Ljulje Dušaj, koja je predstavila Program Crne Gore i Evropske unije za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, odnosno Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava koji se odnosi na aktivnosti obuke i osposoljavanja za deficitarna zanimanja i povećanje zapošljivosti RE populacije kroz koji je i pomenuti projekat dodijeljen. “Prioriteti projekta su bili povećanje konkurentnosti RE populacije na tržištu rada i sticanje potrebnih znanja i vještina kroz različite obuke, kako bi uklonili barijere sa kojima se suočavaju. Ujedno, ovaj projekat je važan zbog podizanja svijesti poslodavaca i društva u cjelini, a Glavni grad je pokazao da ima kapacitet da upravlja i sprovodi ovakvim projektima, što nas posebno ohrabruje”, istakla je Dušaj.

Projekat ReOpen Doors je rezultat partnerskog rada Glavnog grada Podgorica i Edukativnog centra Montenesoft. U to ime predstavnica ovog centra Natalija Đaletić naglasila je da je ovaj projekat sve vrijeme pratila posebna energija i sinhronizacija između institucija Glavnog grada, Ministarstva ekonomskog razvoja, edukatora i Edukativnog centra koji je bio inicijator ideje.

Na samom kraju koordinatorka projekta ReOpenDoors, Teodora Kusovac, je kroz kratku prezentaciju predstavila process implementacije samog projekta čija realizacija je trajala 17 mjeseci i najavila promotivni film o projektu, realizovan u okviru projekta.

Ukupna vrijednost projekta “Reopen doors” je 99.704,85 eura, od kojih je 90% (89.734,37 eura) obezbijeđeno iz programa SOPEES, a 10% (9.970,48 eura) je učešće Glavnog grada u troškovima realizacije projektnih aktivnosti.