Image Alt

Joint EU

  /  Aktuelnosti   /  U Nikšiću otvoren ,,Dnevni centar za osobe sa demencijom“

U Nikšiću otvoren ,,Dnevni centar za osobe sa demencijom“

Službenik za implementaciju u Direktoratu za međunarodnu saradnju, programiranje i implementaciju EU fondova pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Esmir Musić, učestvovao je dana 10. juna 2021. godine na Press konferenciji povodom otvaranja ,,Dnevnog centra za osobe sa demencijom” u Nikšiću. Dakle, riječ je o projektu kojeg sprovodi Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, sa partnerom NVO ,,Futura”, uz podršku Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a finansira ga Evropska Unija i Vlada Crne Gore u okviru zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Pomenuti centar će primiti do 15 korisnika oboljelih od demencije, a o njima će brinuti dva psihologa, medicinska sestra, njegovateljica i vozač, koji će ih voziti od mjesta stanovanja do boravka i obrnuto. Ovaj socijalni servis je zamišljen kao pomoć porodicama koje imaju oboljele članove od demencije. Pored psiho-socijalne podrške koja će im se pružati od strane stručnih radnika dnevnog centra, za korisnike će biti obezbijeđen jedan topli obrok i osvježenje u toku dana. Dnevni boravak će biti otvoren radnim danima od sedam do 15 časova.

 

 

 

 

 

 

Vrijednost projekta ,,Dnevni centar za osobe sa demencijom“ iznosi 195.000 eura i jedan od 18 projekata koji su dobili mogućnost finansiranja kroz Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Podrška pružanju usluga socijalne i dječje zaštite“ , a koji se realizaciji u okviru zajedničkog Programa Evropske Unije i Vlade Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.